Loading...

Funcționalități

 • Home
 • Funcționalități

Descrierea Generală a Soluţiei Propuse

Arhitectura soluţiei

SOBIS propune o solutie de Site web ce realizează funcţiile specifice unui portal web. Un portal este un produs informatic complex care oferă proprietarului său o serie de mijloace necesare colectării de informaţii de la utilizatori şi totodată toate instrumentele necesare publicării şi actualizării informaţiilor pe internet. Astfel sunt puse la dispoziţie într-un format unitar resurse şi servicii diverse, prin aplicarea de tehnologii diferite.

Dacă site-urile web clasice reprezintă o colecţie de pagini web statice, oferind un acces limitat la informaţii perimate, portalul, graţie tehnologiilor specifice, este un instrument dinamic care face posibil accesul la informaţii „în timp real”.

Portalul este un punct central pentru comunicaţia în instituţie şi pentru schimbul de informaţii cu publicul, clienţii sau partenerii. Prin serviciile oferite, informaţia este accesibilă prin internet din orice locaţie, este mereu actuală, şi disponibilă 24 ore din 24, într-un format structurat, organizat, unitar şi flexibil. Accesul la informaţie se face controlat, pe secţiuni, în funcţie de drepturile acordate după autentificarea cu nume de utilizator şi parolă.

Soluţia noastră foloseşte serverul IBM Lotus Domino ca server de internet, şi o suită de baze de date diverse în care sunt organizate informaţiile: fisiere, documente, produse, preţuri, etc.

Unul dintre modulele integrate cu Portalul este sistemul pentru managementul documentelor (DMS) din instituţie. Acest sistem dispune de mecanisme pentru publicarea documentelor pe web şi/sau a informaţiilor referitoare la starea documentelor interne (în operare/rezolvat, persoana curentă, rezoluţia, ş. a.), asigurând astfel interacţiunea „în timp real” cu portalul informatic.

Premise tehnice – Servere

Portalul este dezvoltat pe platforma Lotus Domino. Se recomanda instalarea lui in locatiile unde este instalat si PIRS-ePRIM / Document Manager. Schema de functionare a portalului este urmatoarea:

Modul de functionare:
a) Portalul este instalat ca o baza de date Lotus pe serverul de Intranet unde se afla si ePRIM-ul. Aici sunt gestionate o serie de informatii:
• structurarea sub forma de arbore de informatii a tuturor informatiilor pe categorii: Primarie (Hotarari CL, Primar, Localizare, CL, Comisii, Sedinte, Proiecte, Formulare off-line, Servicii ale primariei, Acte necesare, etc), Director de afaceri (Economie, Invatamant, Arta, Cultura, etc), Oras(), Taxe si impozite (), Alte site-uri;
• formulare pentru cererile ce pot fi postate on-line
• formular inscriere audiente
• formular sesizari
• formular inscriere in baza de date a primariei + selectare din tipul de servicii abonament disponibile
Toate aceste informatii sunt gestionate de catre administratorul de sistem din Intranet folosind NUMAI browserul de Internet. De asemenea informatiile sunt disponibile pentru userii din institutie.
Baza de date se replica selectiv de tip “push” cu o baza aflata pe serverul din Internet.

 1. b) Pe serverul de Internet, ruleaza Lotus Domino (pe Windows sau Linux) ca un server de web. Daca deja exista un server de web instalat (de obicei Apache) noi vom seta serverul de web din Domino sa raspunda pe alt port decat 80 (de ex 8080) iar la linkurile din pagina principala a institutiei vom furniza continut sub forma de adrese din portal.
 2. c) Userii din Internet pot naviga si ajunge la informatiile cerute sau pot:
  accesa formularele off-line, le pot downloada
  • completa si trimite o cerere de inscriere in audienta iar apoi se pot informa de pe Internet despre starea solicitarii
  • completa si trimite o sesizare
  • completa si trimite o cerere (solicitare) on-line
  • informa despre starea unei cereri (solicitari) trimise (pe web sau direct)
  • inscrie in baza de useri a institutiei si selectare abonamente la ziar, hotarari ale institutiei, etc
  • acces la completare on-line si/sau off-line pentru documente cu caracter special numai pentru useri inregistrati.

Solicitarile depuse de useri on-line trec intr-o baza de date de postari de pe serverul de Internet care se replica cu una de pe Intranet. Baza din Intranet este zilnic verificata de un operator uman care sterge solicitarile ce nu sunt reale (corecte), valideaza cele corecte si efectueaza dupa ele inregistrari (documente) in PIRS-ePRIM sau in modulele integrate (ex Audiente, Petitii) si trec un numar de inregistrare acestor cereri.
Sistemul se bazeaza pe tehnologia web, si pe platforma IBM Lotus Domino 7. Serverul se poate instala pe sistemul Windows NT sau succesorii lui dar şi pe platforma Linux. Pentru realizarea aplicatiei s-a folosit Lotus Notes/Domino Designer si alte tehnologii cum ar fi DHTML, Java si JavaScript. Aplicatia este optimizata pentru browserul Internet Explorer 6 însă principalele funcţii ale sale (navigarea, listare, căutare, înregistrare) funcţionează şi în browsere compatibile Mozilla (Netscape).

Structurare modulară

Structura portalului de web este una scalabilă şi modulară, care permite adăugarea rapidă de noi pachete de informaţii (portlet-i), clasificarea şi reorganizarea lor.
Pentru utilizatori, accesul la portal se face prin partea de „front-end”, iar administratorii vor accesa secţiunea destinată lor prin partea de „back-end”.

Front-end
În „front-end” pot fi prezentate informaţii într-o structură arborescentă complexă, conţinând următoarele tipuri de elemente:
• Pagini web – informaţii despre instituţie, prezentare generală, date de contact;
• Formulare on-line – colectare informaţii despre: cereri, audienţe, sesizări, sondaje;
• Documente publice şi private – ştiri, evenimente, centru de informare;
• Catalog dinamic de produse/servicii şi informaţii;
• Link-uri către alte site-uri web;
• Alte servicii electronice – contor de vizitatori, calendar, vreme, buletin informativ;
• Posibilităţi de căutare avansată, harta site-ului.

Fig. 1 – Completarea unui chestionar / formular on-line

Partea de „front-end” poate fi customizată şi organizată în mai multe regiuni: stânga, dreapta, sus, jos, banner, centru, … fiecare dintre aceste regiuni conţinând elemente diferite ca: titluri, categorii, link-uri, pagini, formulare, … al căror conţinut poate fi alcătuit din text procesat, html, imagini sau ataşamente.

Back-end

Portalul este uşor de gestionat de către beneficiar, atât în ceea ce priveşte structura, cât şi conţinutul său. Una dintre caracteristicile portalului este facilitatea acestuia de a permite modificarea aspectului şi conţinutului în funcţie de necesităţile şi standardele be¬ne¬fi¬ciarului. Interfaţa poate fi adaptată pentru a fi în concordanţă cu imaginea organizaţiei. Informaţia poate proveni din surse variate (alte aplicaţii, diverse site-uri, rapoarte, liste, etc.), este prezentată unitar şi structurată în portlet-i.

Partea de „back-end”, care poate fi accesată doar de către administratorii portalului şi permite acestora să efectueze următoarele acţiuni:
• Modificarea aspectului (culori, fonturi, imagini, etc.);
• Adăugarea de elemente noi (conţinut, informaţii, date, servicii);
• Organizarea conţinutului în structuri complexe;
• Gestiunea drepturilor de acces ale utilizatorilor;
• Adăugarea de noi formulare pentru introducerea de date;
• Actualizarea informaţiilor publicate şi adăugarea de noi date;
• Gestionarea datelor colectate cu ajutorul formularelor on-line (cereri, audienţe, sesizări, sondaje).

Fig. 2 – „Back-end”-ul portalului

Performanţe şi funcţionalităţi specifice

Prezenta aplicaţie este bazată exclusiv pe platforma web pentru toate tipurile de utilizatori: vizitatori, utilizatori înregistraţi şi administratori. Sunt integrate o serie de instrumente puternice de management al conţinutului, cum ar fi: editor HTML cu previzualizare, gestiune de fişiere ataşate, manager de portlet-i, definirea nivelelor de securitate şi gestiunea drepturilor de acces.

Adăugarea unei pagini. Pentru a adăuga o pagină, trebuie selectat nodul părinte pentru noua pagină, efectuat click cu butonul drept al mouse-ului pe nod, apoi selectată opţiunea Adauga submeniu, sau prin copierea unei pagini existente. După ce se completează datele din categoriile prezente (date generale, conţinut, ataşamente, acces, layout, afişare liste, opţiuni) conform necesităţilor, se salvează pagina nou creată.

Fig.3 – Definirea unei pagini din portal

Actualizarea unei pagini. Se alege pagina care se doreşte a fi actualizată din structura arborescentă, se efectuează click cu butonul drept al mouse-ului şi se selectează opţiunea Modifică.
Ştergerea unei pagini. Se alege pagina care se doreşte a fi ştearsă, se efectuează click cu butonul drept al mouse-ului şi se selectează opţiunea Şterge.

Gestiunea cuvintelor cheie. Pentru definirea de liste şi opţiuni specifice, legături cu alte aplicaţii, formulare, parametri de culori, imagini, etc. se folosesc cuvintele cheie.
Gestiunea portleţilor.
 Din această secţiune se pot adăuga, modifica sau şterge portleţii folosiţi de către portal (ex: Banner, legaturi rapide sus, meniul din stanga, meniul din dreapta, căutare, informaţii principale, ştiri, etc.).
Gestionarea ştirilor, anunţurilor şi evenimentelor. Din cadrul acestei secţiuni se pot gestiona actualităţi sub forma ştirilor, anunţurilor şi a evenimentelor.
Gestiunea formularelor on-line şi a chestionarelor. Din cadrul acestei secţiuni se pot gestiona chestionare sau formulare on-line, care permit interacţiunea dintre instituţie şi vizitatori.

Aplicatie portal de servicii electronice pentru cetateni

Aplicația are ca suport aplicativ, web și de baza de date platforma software platforma aplicativa portal IBM/HCL.

Prin intermediul acestui portal persoanele fizice sau juridice interesate pot utiliza formularele online pentru eliberarea actelor de autoritate. De asemenea, tot prin acest sistem electronic, actele emise de autoritate se comunică solicitantului în format electronic, validate prin semnătură electronică și coduri de bare.

Potalul are două funcționalități principale: o funcționalitate de informare despre serviciile oferite de instituție și o funcționalitate de ghișeu virtual care înlocuiește practic procedura clasică de înregistrare/eliberare documente la sediul instituției cu una digitală (on-line).

Portalul este accesibil în orice moment, atât de la orice locație de Internet, cât și din interiorul sistemului informatic al beneficiarului. Portalul este  100% compatibil, din punctul de vedere al funcționalității, cu versiunile la zi ale celor mai răspândite browsere (Microsoft Internet Explorer, Opera, Mozilla FireFox,Chrome). De asemenea, permite lucrul cu mai multe „tab”-uri pe care o suportă browser-ele.

Integritatea sistemului este avută permanent în vedere, astfel încât sunt evitate, oricare dintre cauzele care pot conduce la afectarea funcționalității portalului. La aceasta contribuie mecanismele de asigurare a securității și auditării accesării portalului care vor fi implementate.

Portalul include un motor de căutare propriu, pentru căutările din interiorul portalului; acesta permite căutarea în toate paginile care alcătuiesc portalul (sau doar în cele specificate de către administrator); motorul de căutare include posibilitatea căutării după cuvinte întregi, după secvențe, permite folosirea operatorilor logici; de asemenea dispune de posibilitatea de generare automată a unei liste cu cele mai frecvente căutări (FAQ).

Portalul are suport nativ pentru stocarea, gestionarea și afișarea în cel puțin 3 limbi a conținutului pentru fiecare pagină afișată. Portalul dispune de posibilitatea selectării limbii în care să fie afișate paginile, și, pentru fiecare dintre limbile selectate, este capabil să preia și să afișeze diacriticele specifice limbii respective. Selectarea limbii în care se va afișa conținutul portalului se face din oricare dintre paginile portalului.

Portalul este  livrat pre configurat cu un layout inițial; portalul permite, ulterior instalării și configurării inițiale, modificarea facilă a layout-ului, fără restricții cu privire la dimensiunile și amplasarea secțiunilor și a paginilor de afișare a acestora. Layout-ul iniţial include toate secţiunile speciale specificate in continuare.

Paginile afişate de site în momentul afişării pe un monitor cu rezoluţia de 1024×768 pixeli, ocupă întreaga lăţime a ecranului (1024 pixeli); în cazul în care pagina de afişat necesită mai mult spaţiu pe verticală decât dimensiunea maximă a ecranului, atunci pentru pagina respectivă se  afişează, pe lateral, bare de defilare.

Dimensiunile paginilor afişate sunt scalabile (responsive), în sensul redimensionării automate a ariilor ocupate de secţiunile definite pentru paginile respective (dar numai pentru cele automat scalabile), în funcţie de rezoluţia utilizată de ecranul pe care este afişat conţinutul portalului. Orice pagină afișată se poate vedea în întregime și corect atât pe desktop cât și pe tabletă și telefon.

Portalul permite utilizatorilor, prin intermediul browserului utilizat pentru parcurgerea portalului, redimensionarea fonturilor afişate pe paginile portalului.

Portalul permite autentificarea unor utilizatori, care să realizeze administrarea conţinutului portalului, la nivel general şi/sau numai pentru anumite secţiuni.

Portalul este organizat pe secţiuni (pagini). Exista secţiuni „normale”, cât şi secţiuni „speciale”. Fiecare secţiune poate include sub-secţiuni. Numărul secţiunilor posibile a fi create este nelimitat.

Structura portalului este o structură ierarhică, arborescentă de pagini şi dosare, existând operaţiuni de modificare a acestei structuri, precum reîncadrarea unei întregi ramuri, sau setarea drepturilor de acces la nivelul unei întregi ramuri din cadrul structurii.

Portalul are o pagină de start, afişabilă corect indiferent de:

 • rezoluţia şi tipul ecranului pe care este redată;
 • browserul utilizat (de exemplu: afişare pe monitor cu tub catodic sau pe monitor de tip LCD; afişare la o rezoluţie de 1024×768 sau 800×600 sau 1280×960 sau 1280×1024, etc.).

Pentru pagina de start se poate defini un conţinut implicit, afişabil de fiecare dată cînd conţinutul paginii de start (aşa cum va fi ea definită de către administrator) nu va fi disponibil (din diverse cauze) sau va fi şters accidental.

O secţiune specială afişează meniul portalului. În acest meniu este realizat şi se va afişa meniul tuturor secţiunilor şi sub-secţiunilor acestora (indiferent de nivelul sub-secţiunilor).

Meniul este „construit” în mod automat, în momentul definirii secţiunilor şi sub-secţiunilor din partea de administrare. Conţinutul secţiunii meniului nu poate fi editat în mod direct, de către nici un utilizator.

Singurele modificări permise asupra acestui meniu sunt următoarele:

 • cele referitoare la modificarea dimensiunilor secţiunii;
 • cele referitoare la modificarea amplasării secţiunii;
 • cele referitoare la formatarea fontului necesar afişării meniului;
 • cele referitoare la formatarea fundalului secţiunii.

Singurul utilizator cu drept de efectuare a modificărilor indicate este administratorul portalului. În situaţia în care dimensiunile alocate pentru secţiunea meniului portalului nu vor fi suficiente pentru afişarea integrală a acestuia, secţiunea meniului afişează bare de defilare corespunzătoare (orizontala şi/sau verticală).

În meniu sunt afişate denumirile tuturor secţiunilor şi sub-secţiunilor, ordonate ierarhic, în funcţie de nivelul acestora. Meniul permite „expandarea” şi „colapsarea” unei a secţiunii sau sub-secţiuni (indiferent de nivel) reprezentată în meniu şi permite schimbarea rapidă a paginii curente afişate în secţiunea curentă.

În funcţie de locaţia de la care este accesat portalul, conţinutul secţiunii meniului este diferit. Astfel, pentru accesările portalului din interiorul sistemului informatic al Instituţiei, meniul afişează elemente suplimentare, legate de secţiunea de administrare, aceste elemente nefiind vizibile pentru utilizatorii obişnuiţi ai portalului.

Portalul este intregrat cu diverse unelte de analiză trafic şi optimizare SEO (salvare date în cadrul acestor unelte, precum şi preluarea acestor date şi afişarea lor automată în cadrul interfeţei cu utilizatorii).

 

Funcționalități useri portal (înrolare, validare, activare, dezactivare, grupare, etc)

Componenta de Control Acces (CA).

Această componentă este responsabilă cu autentificarea utilizatorilor în Portalul de servicii şi accesul acestora la serviciile on-line la care s-au înrolat. Tot această componentă autentifică persoanele din cadrul beneficiarului care administrează și operează sistemul informatic integrat.

Ea are o parte de înrolare în sistem; aici utilizatorii vor completa un formular de înregistrare (datele minimale – user, parola, date de contact, canale de comunicare, servicii electronice de care doreşte să beneficieze); după validarea off-line, solicitantul va primi credenţialele de acces în sistem pe canalele de comunicare alese la înrolare.

Partea de autentificare şi asignare automată acces la servicii on-line se  face de către CA pe baza datelor înregistrate în sistem; utilizatorul va putea să îşi actualizeze/completeze datele din profil şi  vede un istoric al serviciilor pe care le-a utilizat şi poate solicita înrolarea pentru accesul la alte servicii on-line.

Componenta este scalabilă atât pe orizontală (din punct de vedere al creşterii numărului de beneficiari) dar şi pe verticală (din punct de vedere al extinderii cu noi servicii on-line).

Fluxuri și machete

În această etapă se identifică și colectează date despre fluxurile și machetele aferente serviciilor livrate în mod exclusiv de către beneficiar și alese pentru a fi digitalizate.  Serviciile on-line care se implementează vor fi de natură să reducă la minim necesitatea prezenței fizice a cetățenilor la instituție. Se va identifica o listă cu cele mai solicitate instituției iar beneficiarul va alege din ele un set care va fi ulterior documentat dpdv al fluxurilor și machetelor aferente.

 • Platformă aplicativă  

Componenta Administrare Portal este utilizată de către funcţionarii autentificaţi din intranet pentru realizarea următoarelor operaţiuni:

 • Modificarea conţinutului paginilor afişate aferente nivelului și drepturilor de acces
 • Modificarea structurii aferente nivelului la care se referă
 • Validarea cererilor de înrolare în sistem
 • Vizualizarea log-urilor de operaţii, a traficului pe fiecare pagină şi pe tot site-ul

Secțiunea de administrare conține solicitările de înrolare în sistem cu tot fluxul de validare și aprobare.

Fluxul permite comunicarea electronică între instituție și cetățeni, prin trimiterea de e-mail-uri/SMS-uri de confirmare/înștiințare. Componenta  permite trimiterea de mesaje de tip SMS sau e-mail-uri în diverse stadii ale aprobării cererilor de înrolare, precum și ulterior, la apariția evenimentelor în cadrul sistemului informatic implementat. Mesajele de tip SMS / e-mail pot fi configurate și sunt dinamice, particularizate cu datele specifice fiecărei cereri de înrolare / utilizator.

Mecanismul de înrolare utilizator include și o validare a căsuței de e-mail specificate, prin trimiterea unui mesaj de confirmare, în care viitorul utilizator trebuie să acționeze un link personalizat.

De asemenea, trebuie există un mecanism de resetare a parolei, mecanism care se desfășoară automat, fără intervenția funcționarilor / administratorilor soluției. Acest mecanism se desfășoară prin intermediul schimbului de mesaje electronice (e-mail), configurabile din secțiunea de administrare.

Subsistemul de administrare portal este astfel organizat încât permite:

 1. crearea, modificarea, ștergerea secțiunilor portalului Secțiunile speciale nu pot fi șterse, nici chiar de către administratorul portalului. Pentru secțiunile speciale, administratorul (și numai acesta) poate stabili opțiunea de afișare sau ascundere a acestora. Excepție: secțiunea de administrare a portalului, secțiunea meniului portalului și pagina de start (secțiunea paginii de start) nu pot fi ascunse.
 2. definirea de sub-secțiuni pentru o anumită secțiune sau sub-secțiune, cel puțin până la nivelul indicat de minim 5 nivele de subsecțiuni permise pentru o secțiune.
 3. pentru fiecare dintre secțiunile portalului și sub-secțiunile definite pentru acestea, se pot modifica următorii parametri:
  • dimensiunile și amplasarea pe pagină;
  • zona de margine, de o anumită lățime și culoare, precum și posibilitatea specificării pentru aceasta de efecte 3D specifice;
  • dacă pentru secțiunea respectivă se permite scalarea dimensiunilor, în funcție de rezoluția ecranului pe care este afișată sau nu;
  • fundalul grafic; pentru acesta se poate specifica dacă va apărea suprapus peste fundalul grafic general al portalului sau nu; suportul pentru formatul acestui fundal grafic este cât mai cuprinzător, dar sunt suportate următoarele formate grafice: BMP, JPG, GIF, PNG;
  • fundalul sonor (dacă este cazul pentru secțiunea respectivă); formatele suportate sunt următoarele: WAV, MP3;

Oricare dintre aceste atribute pot fi afișate simultan cu oricare și oricâte dintre celelalte, precum și independent de acestea.

Subsistemul de administrare a portalului permite gestionarea ușoară a conținutului pentru mai multe limbi. Astfel, nu se folosesc pagini separate pentru fiecare limbă, ci permite, în cadrul aceleiași pagini, modificarea conținutului pentru toate limbile suportate de site.

În cadrul subsistemului de administrare e disponibilă o opțiune de atașare multipla a fișierelor într-un singur pas (exclus atașarea individuala a fișierelor). Gestiunea atașamentelor se face exclusiv din cadrul secțiunii de administrare, fără a se folosi aplicații externe (ex.: client FTP).

În cadrul subsistemului de administrare, se permite, pe fiecare pagină, setarea drepturilor de acces (vizualizare, editare, ștergere).

În vederea gestionării eficiente a paginilor, în cadrul subsistemului de administrare se permite specificarea, pentru fiecare pagină în parte, folosirea unui șablon de afișare (în care se precizează, pe lângă conținutul propriu-zis, ce elemente suplimentare – portleți – pot fi afișate).

Sistemul de portal permite, pentru pagini ce conțin fișiere de tip imagine, generarea automată a unei galerii foto (pentru imaginile selectate de către administrator), fără codificare suplimentară din partea administratorului.

În secțiunea știrilor sunt afișate anunțurile și înștiințările necesare a fi prezente pe site. Pentru fiecare știre exista posibilitatea creării unei liste de comentarii postate de către utilizatori. De asemenea, atât știrile, cât și anunțurile sunt disponibile în format RSS. Pentru o știre sau un anunț se  pot specifica, de către utilizatorul care administrează această secțiune, următorii parametrii:

 • Data inițială;
 • Data la care expiră (se poate indica și termenul echivalent semnificației “fără dată de expirare specificată”);
 • Tipul (știre sau anunț);
 • Conținutul mesajului (acesta poate fi precizat similar conținutului unei secțiuni oarecare, prin intermediul inserării de text, imagini, sunete, obiecte, etc.);
 • Posibilitatea sau nu ca această știre să aibă listă de comentarii din partea utilizatorilor.

Utilizatorul care administrează această secțiune poate elimina, dintre știrile sau anunțurile definite, pe oricare, la orice moment dat, indiferent dacă aceasta a expirat sau nu sau dacă pentru aceasta a fost indicată ca dată de expirare opțiunea “fără dată de expirare specificată”.

Conținutul secțiunilor și sub-secțiunilor este gestionat printr-un editor user-friendly, din care se pot efectua operațiuni similare editoarelor de text. Nu se foloseste editarea directă in cod HTML. Principalul mod de gestiune a conținutului este prin intermediul editorului.

În oricare secțiune și sub-secțiune (cu excepția acelora pentru care se precizează altfel în prezenta specificație) pot fi incluse sau definite, de către utilizatorii cu drepturi de administrare a site-ului, „obiecte” de tipuri diverse, de următoarele tipuri:

 • Text – se pot specifica cel puțin atribute precum: font, dimensiune, culoare, stil (bold, italic, underline, strikethrough, superscript, subscript), fundal, aliniere text (left, center, right, justified); de asemenea, se pot implementa liste numerice și alfanumerice cu posibilități de customizare.
 • Imagini – include suport pentru cât mai multe formate grafice, dar cel puțin pentru următoarele: BMP, JPG, PNG, GIF (inclusiv animat); pentru acest tip de obiecte va trebui să se poată specifica cel puțin atribute precum: dimensiuni pe orizontală și verticală, menținerea sau nu a raportului de aspect, poziția în raport cu textul adiacent (pe aceeași linie sau pe linii diferite, deasupra textului sau dedesubtul acestuia), posibilitatea definirii unui link asupra imaginii, precum și elemente avansate de formatare a imaginilor.
 • Animații –include suport pentru cât mai multe formate de obiecte animate, dar cel puțin pentru următoarele : MPG, WMV, Flash, AVI;
 • Link-uri – permite specificarea de link-uri asociate cu: alte locații din Internet, fișiere aflate pe serverul care găzduiește site-ul, secțiuni sau sub-secțiuni ale site-ului, rezultate (parțiale sau finale) ale unui anumit sondaj derulat prin intermediul site ului, adrese de e-mail, alte tipuri de locații, indicate sau nu în prezenta specificație. Link-urile pot fi afișate pe site sub forma de: text, imagini, animații. Pentru link-urile care vor fi incluse se poate specifica dacă vor iniția afișarea în fereastra curentă sau într-o fereastră nouă (sau într-un „tab” nou).
 • Controale pentru forme – exista posibilitatea de introducere (din cadrul editorului furnizat) a controalelor specifice formelor, în scopul introducerii de date: câmpuri de tip text, câmpuri de tip checkbox, câmpuri de tip radio, câmpuri de tip listă, câmpuri de tip combobox, butoane de acțiune.

Pe fiecare pagina în parte, exista posibilitatea de a stabili care sunt persoanele care pot accesa pagina, care sunt persoanele care o pot modifica și care sunt persoanele care au drept de ștergere a paginii.

De asemenea, pentru toate operațiunile efectuate din secțiunea de administrare, exista un jurnal din care să reiasă cine, când, de la ce IP și ce operațiuni a efectuat asupra paginilor.

Portalul dispune de o secțiune care permite generarea hărții site-ului în format XML, în vederea eficientizării poziției în motoarele de căutare (page rank).

Componenta de Control Acces (CA).

Această componentă este responsabilă cu autentificarea utilizatorilor în Portalul de servicii şi accesul acestora la serviciile on-line la care s-au înrolat. Tot această componentă autentifică persoanele din cadrul beneficiarului care administrează și operează sistemul informatic integrat.

Ea are o parte de înrolare în sistem; aici utilizatorii vor completa un formular de înregistrare (datele minimale – user, parola, date de contact, canale de comunicare, servicii electronice de care doreşte să beneficieze); după validarea off-line (pe baza de politică de validare, timp de răspuns, etc), solicitantul va primi credenţialele de acces în sistem pe canalele de comunicare alese la înrolare.

Partea de autentificare şi asignare automată acces la servicii on-line se  face de către CA pe baza datelor înregistrate în sistem; utilizatorul poate să îşi actualizeze/completeze datele din profil şi  are un istoric al serviciilor pe care le-a utilizat şi să solicite înrolarea pentru accesul la alte servicii on-line,

Componenta este scalabilă atât pe orizontală (din punct de vedere al creşterii numărului de beneficiari) dar şi pe verticală (din punct de vedere al extinderii cu noi servicii on-line).

Componenta Administrare Portal (AP) este utilizată de către funcţionarii autentificaţi din intranet pentru realizarea următoarelor operaţiuni:

 • Modificarea conţinutului paginilor afişate aferente nivelului și drepturilor de acces
 • Modificarea structurii aferente nivelului la care se referă
 • Validarea cererilor de înrolare în sistem
 • Vizualizarea log-urilor de operaţii, a traficului pe fiecare pagină şi pe tot site-ul
  • Proiectarea fluxurilor pentru serviciile on-line solicitate prin proiect

Portalul dispune de un instrument propriu de proiectare a serviciilor on-line furnizate către cetățeni. Acest instrument propriu este utilizat atât pentru customizarea serviciilor cât și pentru proiectarea altor servicii ulterioare care pot apărea ca necesitate a autorității contractante în perioada post-implementare. Sistemul permite crearea unui numãr nelimitat de formulare, care pot conține un numãr nelimitat de câmpuri de culegere date și care pot fi accesate de un numãr nelimitat de participanți. Realizarea unui formular se face în pași simpli. Se completeaza titlul formularului și o scurtã descriere a obiectivului sãu, cu posibilitatea atașării de diferite fișiere media (imagini / filme), se  pune la dispoziție utilizatorilor posibilitatea de formatare a textului, a fișierelor cat si a aranjării in pagina a descrierii. De asemenea, sistemul permite și atașarea de poze sau fișiere la un anumit formular sau de link-uri, în cazul în care cetățenii trebuie să consulte anumite informații înainte de a completa un formular. Sistemul permite specificarea datei de la care va fi publicat pe site formularul și închide automat formularul momentul în care expiră termenul de publicare a acestuia.

Sistemul permite la definirea unui formular, adăugare de câmpuri editabile si needitabile, de tip text, data, numeric, câmpuri de selecție (o singură alegere) sau multiple (mai multe alegeri). De asemenea, câmpurile pot fi puse mai multe pe un rând, se pot plasa etichetele lor în diverse poziții (ex deasupra/stânga) iar câmpurile care conțin validări sunt afișate distinct. Întreg formularul este responsive, vizibil în întregime de pe dispozitivele desktop, tablete sau smartphone.

Câmpurile de pe formulare online permit încărcare cu nomenclatoare folosite de sistemul actual al instituție cum ar fi tipurile de acte, nomenclatorul stradal, codurile caen, tip de lucrării, etc. Campurile de pe formular permit adăugarea următoarelor tipuri de validări: este număr, este data, este cnp valid, este email, este unic, este parola. Sistemul ofera posibilitatea de a aduce modificări unui formular deja creat dar încă nepublicat.

Fiecare formular publicat ofera validare de tip captcha, împotriva atacurilor informatice și  ofera posibilitatea de atașare multipla, cu posibilitate de setare a limitei maxime a uni fișier atașat.

Sistemul păstreaza istoricul tuturor formularelor și afișeaza statisticile cu rezultatul acestora, atât în format text cât și în forma grafică sugestivă.

Pentru serviciile care presupun plata unei taxe la depunerea solicitării, formularul permite afișarea informațiilor legate de plata acestei taxe astfel:

-denumirea taxei, contul unde trebuie plătita, link către site-ul de plăti on-line indicat de autoritatea contractanta cu identificarea clara a datelor de plata (UAT, categorie, tip taxa)

-valoarea taxei (calculata ca valoare fixa sau ca urmare a aplicării unui algoritm)

Pentru serviciile taxabile, solicitantul poate atașa dovada plății acestei taxe.

De asemenea, procesul de solicitare a unui serviciu (completarea formularului) de către cetățean poate fi întrerupt oricând și reluat din pasul în care a rămas cu păstrarea informațiilor deja completate.

 • Definirea formularelor
 • Oferă o interfața intuitiva, complet in limba romana
 • Oferă posibilitatea construirii a minim următoarelor tipuri de formulare: PDF, Formulare web (WebForms), Pas-cu-Pas (Wizard)
 • Formularele de tip wizard nu sunt limitate la un număr de pași, astfel utilizatorul care definește formularele poate gestiona independent direct din interfața cați pași are un formular
 • Tipul de formular poate fi ales ad-hoc, direct din interfața de creare de formulare
 • La definirea unui formular, utilizatorul poate accesa minim următoarele moduri: generatorul de formulare, previzualizarea in timp real a formularului, schema JSON specifica formularului, simularea datelor din formularul rezultat fără a fi nevoie sa se deschidă ferestre modale sau alte interfețe, dintr-un singur ecran.
 • Posibilitatea de construire de formulare prin utilizarea unui procedeu de tip drag and drop
 • La construirea formularelor, interfata de construire a formularelor pune la dispoziție minim următoarele tipuri de câmpuri, zone, secțiuni:
 • de baza, pe care utilizatorul autorizat sa le poată defini/încadra/configura in formular, minim: text, number, text area, checkbox, time, select boxes, select, radio, content, button
 • cu date specifice, pe care utilizatorul autorizat sa le poată defini/încadra/configura in formular, minim: email, phone number, address field, date/time, day, tags, currency, html element, resources, file, nested form, signature, custom, survey, location
 • câmpuri de date, secțiuni cu încărcare dinamic, zone de date: hidden, container, data grid, data map, edit grid
 • interfața dinamica, indiferent de stadiul formularului, câmpurile sa poată fi rearanjate prin acțiuni simple de tip drag-and-drop in coloane multiple, field-set, paneluri, tabele, taburi, paneluri condiționate

Interfața este  construita pe componente, fiecare componenta permite configurarea la definire

 • Pentru fiecare componenta poate fi gestionat minim următoarele: modul de afișare, date, validare, API, condiții de afișare, definirea unei logici (ontologii)
 • Pentru fiecare componenta care poate fi redata intr-un formular soluția ofera posibilitatea configurării a următorilor parametrii:
 • Type – tipul unei componente sa fie preconfigurat
 • Key – parametru folosit pentru integrarea API
 • Label – eticheta HTML a câmpului
 • Placeholder – text afișabil in câmp, înainte de completarea acestuia
 • Input – permite specificarea unui element daca este introdus sau nu de către utilizator
 • Multiple – posibilitatea de acceptare valori multiple
 • Protected – posibilitatea de includere sau excludere in API, după ce formularul este transmis
 • Prefix – text afișat in fata elementelor de tip input
 • Sufix – text afișat după elementele de tip input
 • Default value – valoare afișată implicit
 • Clear on hide – daca valoarea din câmp sa fie golita când acesta este ascuns in urma unei condiții de afișare in timpul completării formularului de către cetățean
 • Unique – verifica unicitatea lui la nivel de baza de date pentru formularul in cauza
 • Persistent – stabilește daca valoarea din câmp trebuie salvata ca si persistenta
 • Hidden – stabilește daca câmpul trebuie sa fie ascuns in formular, valoarea care sa poată fi schimbata condiționat ad-hoc in timpul completării de către utilizator a formulării
 • Validate – stabilește criteriile de validare pentru o componenta
 • Conditional – stabilește momentul când o componenta este vizibila pentru utilizatorul final, cel care completează formularul
 • Errors – customizarea erorilor
 • Logic – permite definirea unei ontologii
 • Componenta de tip Conditional trebuie sa permită configurarea următoarelor proprietăți:
 • Show – afișează câmpul când condiția este îndeplinita
 • When – evenimentul in urma căruia câmpul devine vizibil condiționat de alta componenta
 • Eq – valoarea cu care se face comparația
 • Json – o ontologie de tipul JSON Logic care sa determine afișarea componentei

Componenta de tip Errors permite afișarea erorilor personalizabile pentru fiecare componentă atunci când apare o eroare si are următoarele proprietăți configurabile pentru determinarea, validarea, datelor culese in formular: required, min, max, minLength, maxLength, invalid_email, invalid_date, pattern, custom.

Componenta de tip Logic (ontologie) permite schimbarea definiției componentelor din formular ca reacție la datele introduse la completarea acestuia. De exemplu, la modificarea unui câmp alt câmp/componenta sa fie dezactivat sau ascuns. Aceasta componenta permite definirea a minim o ontologie per componenta, astfel practic nu trebuie sa fie limitata la un număr de ontologii per componenta. Fiecare ontologie este descrisa folosind următoarele: nume, acțiune declanșatoare( de tip trigger având minim următoarele posibilități de definire folosind: Logica simpla, Javascript, JSON Logic sau Event), acțiune care se aplica unei componente atunci când este evaluata pe true (adevărat) logica, valoare (value) componentei atunci când logica este evaluata pe adevărat.

La definirea unui câmp, indiferent de tipul lui, soluția oferă o interfața de simulare specifica câmpului (preview). Interfața este construita ergonomic, folosind elemente de tip tab, paneluri, ferestre modale.

Programare machete preluare date, validare si initiere fluxuri prin portal

Accesul la modul de definire al formularelor poate fi definit de administratorul portalului; utilizatorii definiți ca administratori sunt aceeași care au acces la nivelul sistemului de Document management.

Accesul pe formularele de definire este securizat (citire, scriere) și grupat pe user/rol/grup , utilizatorii, roluri funcționale si grupurile  definite in sistemul de document management.

Există posibilitatea de logare a fiecărei acțiuni în sistem, si se pot urmării data, ora, ip, utilizatorul, acțiunea, valoare inițială si valoare modificata a unei informații modificate. De asemenea există posibilitatea de regăsire a informațiilor în timp real după câmpurile definite dinamic pe formulare.

Portalul genereaza automat statistici cu privire la informațiile solicitate prin formulare, care conțin informații din câmpurile definite dinamic. Sunt disponibile următoarele situații:

-formulare solicitări: active, inactive, perioada de valabilitate, taxe aferente

-solicitări depuse după data depunerii, tip serviciu, solicitant, taxă plătită

-solicitări întrerupte după data inițierii, data ultimei modificări, tip serviciu, solicitant

Portalul permite generarea automata in sistemul de gestiune a bazelor de date suport a bazei de date si structurii de date (eventual tabel) aferenta fiecărui formular, fiecărei depuneri de solicitare in parte, fără sa fie nevoie de eventuala intervenție a administratorului de baza de date pentru definire de tabele, etc. Orice câmp nou pe formular, orice alterare a unui câmp existent se regăsește automat în înregistrările din SGBD aferent postărilor ulterioare alterării.

De asemenea, portalul permite proiectarea si deployment-ul in modul productiv a oricâtor formulare noi de către administratorul de portal fără ca acesta sa intervină asupra bazelor de date pentru eventuale proiectări de tabele/structuri.

 • Operarea back-end a datelor

Datele generate în urma completării valide a cererii de serviciu sunt transmise automat printr-un apel la serviciul de preluare al sistemului de gestiune documente. Pentru depunerea securizată toată comunicarea între portalul de servicii (din extranet) si sistemul de management de documente (aflat în intranet) se face pe un canal criptat, pe un port securizat. Pentru validarea de încredere, portalul  generează un token cu credențialele oferite de platforma de management de documente care este depus împreună cu datele aferente serviciului solicitat.

Serviciul de preluare:

 • preia datele depuse într-o structură auto-descriptivă,
 • preia atașamentele ce însoțesc solicitarea,
 • validează solicitarea în conformitate cu structurile proprii,
 • înregistrează solicitarea validată în sistemul de gestiune documente,
 • generează și returnează numărul/numerele din registrele aferente fiecărei solicitări în parte.
 • va fi descris tehnic ofertanților calificați pentru demonstrație.

Solicitările aflate în portal sunt astfel sincronizate de acesta prin apeluri din sistemul de management de documente ori de câte ori apar informații noi/modificate:

 • La înregistrarea cererii din portal
 • La apariția unei situații de clarificare (solicitare documente suplimentare/clarificare)
 • La generarea și aprobarea actului rezultat

Portalul pune la dispoziție un serviciu web de sincronizare a datelor folosind tot o comunicare criptată cu token-ul generat de platforma aplicativă de gestiune documente și validat de portal.

Documentele electronice produse în sistemul de management al documentelor și care conțin elemente inteligente de securizare (QR Code, semnătura electronică) sunt automat livrate prin portal ca răspuns la solicitări. Utilizatorul autentificat poate să consulte și să descarce din portal aceste documente răspuns la solicitările sale. De asemenea, prin intermediul portalului pot fi postate mesaje web ca răspuns de către funcționarul back-end spre solicitantul de serviciu electronic.

 • Sondaje on-line

Sistemul permite crearea, din modulul de administrare a portalului, de Sondaje online care să fie afișate în secțiunea SondajeOnline. Sistemul permite crearea unui numãr nelimitat de Sondaje  care pot conține un număr nelimitat de întrebări și care pot fi accesate de un număr nelimitat de participanți. Funcționalitatea de Sondaje online realizeaza următoarele activități:

 • Online polling – sondaje de opinie: Fluxuri;
 • Înregistrare polling online;
 • Polling pe dispozitive mobile;
 • Derulare polling
 • Închidere/ rezoluție polling;

Realizarea unui Sondaj se face în pași simpli. Se completeaza titlul formularului și o scurtă descriere a obiectivului său, cu posibilitatea atașării de diferite fișiere media (imagini / filme), se  pune la dispoziție utilizatorilor posibilitatea de formatare a textului, a fișierelor cat si a aranjării in pagina a descrierii.

Portalul permite și atașarea de poze sau fișiere la un anumit sondaj de opinie sau de link-uri, în cazul în care cetățenii trebuie să consulte anumite informații înainte de a completa un formular.

Sistemul permite specificarea datei de la care va fi publicat pe site sondajul.

Sistemul închide automat sondajul momentul în care expiră termenul de publicare a acestuia.

Sistemul permite crearea de întrebări cu răspuns închis sau deschis, cu răspunsuri simple (o singură alegere) sau multiple (mai multe alegeri) la o singură întrebare.

Sistemul oferă posibilitatea de a aduce modificări unui Sondaj deja creat dar încă nepublicat.

Înainte de efectuarea unui sondaj sunt create întrebările care se vor regăsi în sondajul respectiv cu posibilitățile de răspuns și care oferă posibilitatea de a aduce modificări atât întrebării, cât și variantelor de răspuns.

Sistemul permite unui participant la un anumit sondaj să răspundă o singură dată.

Fiecare sondaj publicat conține validare de tip captcha, impotriva atacurilor informatice.

Sistemul păstrează istoricul tuturor sondajelor  și afișează statisticile cu rezultatul acestora, atât în format text cât și în forma grafică sugestivă

Generare bază de date cu toate înregistrările legate de sondajele online

Accesul la modul de definire al sondajelor poate fi definit de administratorul portalului. Accesul pe sondaje de definire este securizat (citire, scriere) și grupat pe user/rol/grup, utilizatori, roluri funcționale si grupurile  definite in portal.

Exista posibilitatea de logare a fiecărei acțiuni în sistem, si se urmăresc data, ora, ip, utilizatorul, acțiunea, valoare inițială si valoare modificata a unei informații modificate. De asemenea exista posibilitatea de regăsire a informațiilor în timp real după câmpurile definite dinamic pe sondaje .

Sistemul genereaza automat statistici cu privire la informațiile solicitate prin sondaje care conține informații din câmpurile definite dinamic.